Terug naar overzicht Terug naar overzicht

De kracht van de natuur

20 augustus 2017

Op 28 april deden we in dit blog verslag van de schade die een late vorstperiode had aangericht aan de tuin. Inmiddels is het augustus en hoe heeft de tuin zich hersteld van die koude april nachten? Over het algemeen: OK. Bijgaande foto’s laten dit duidelijk zien. Maar wel met een paar kanttekeningen.

De duizendknoop liep door de vorst een achterstand in de groei op maar heeft het verder prima gedaan zonder merkbare schade.
De bloemen van de Magnolia x Soulangeana kwamen beschadigd uit de vorst maar aan de plant als geheel was verder geen schade te ontdekken.
De vlinderstruik en rodgersia: achterstand in de groei opgelopen maar verder geen schade.
Een aantal planten zijn met moeite hersteld van de vorst en hebben het dit seizoen maar matig gedaan: de astilbe minder blad en praktisch geen bloemen; een aantal hosta’s zijn miniatuur hosta’s gebleven; de schoenlappersplanten hebben met z’n allen nog één bloem geproduceerd en daar is het bij gebleven – aan het blad verder geen schade; de macleya is heel klein gebleven – maar dat zou ook door de structuur van de grond kunnen komen; de opengebarsten schors van de eucalyptus heeft zich enigszins gesloten en naar ons idee heeft het getroffen exemplaar het ook iets minder gedaan dan z’n gezonde broertje; de druif is opnieuw uitgelopen maar vanaf veel minder knoppen dan we in eerste instantie hoopten – er zijn vier volle trossen aan gegroeid en hier een daar wat kleinere ‘nestjes’.

Al met al zijn we niet teleurgesteld in de kracht van de natuur om zich van zo’n vorstperiode te herstellen. Het levert voornamelijk vertraging op en bij sommige planten blijft de groei en bloei wat achter. We denken er wel over om in de kas een klein kacheltje neer te zetten dat, als de druif al is uitgelopen, de temperatuur boven nul kan houden bij late (nacht-) vorst.

Eén reactie op “De kracht van de natuur”

  • Riet Schoonderwoerd. schreef:

    Hoi Wilbert en Rudy, leuk weer op de hoogte van de toestand in jullie tuin te zijn en de bijbehorende foto’s geven weer een mooi beeld.
    Het is voor ons best wel speciaal omdat we het vrij geregeld allemaal met eigen ogen kunnen aanschouwen.
    Daardoor zien we zowel vorderingen in groei en veranderingen zo hier en daar.
    Bedankt dat we zo deelgenoot van jullie inzet bij alles kunnen en mogen zijn.Verder weer heel veel succes met alles en vooral veel plezier ermee! Piet en Riet!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/