Terug naar overzicht Terug naar overzicht

Pseudosasa Japonica ‘gered’

14 april 2013

In de Haagse Nieuwstraat werd een horecagelegenheid leeggehaald. Veel meubilair stond op straat en er stonden een paar grote containers gevuld met puin en sloopafval. Toevallig fietste Rudy door de Nieuwstraat, langs de containers. Natuurlijk kijkt-ie altijd in containers of er wat bruikbaars in zit. En wat zag-ie?: Tussen het puin lagen een paar Pseudosasa Japonica-planten.

Bij zo’n ontdekking krijgen twee verschillende gevoelens altijd de overhand bij Rudy: aan de ene kant verontwaardiging. Waarom levende wezens zo oneervol laten eindigen in een container? Als je ze al kwijt wilt, zet ze dan op straat, zodat liefhebbers ze kunnen meenemen. En als je dat niet wilt, zorg dan op z’n minst dat ze bij het groenafval terechtkomen om te kunnen composteren, zodat ze in de natuurlijke kringloop wederkeren. Maar naast boosheid ook opwinding: “Leuk, ik kan een paar planten redden!”

Dus Rudy stapt af van zijn fiets en begint de planten zo goed en zo kwaad als dat gaat uit het puin te trekken. Dat lukt, zij het met enkele beschadigingen van de planten. Maar dan dient het volgende probleem zich aan: hoe krijg hij ze thuis? De planten zijn bijna 2 meter hoog en hebben een behoorlijke kluit: ze zijn bijna niet te tillen. Gelukkig heeft Rudy grote kratten op zijn fiets gemonteerd. Dus hij annuleert zijn oorspronkelijke doel, zet een bamboe in zijn krat en fietst naar huis. Drie kwartier later komt hij terug om de tweede op te halen. Nu Wilbert nog overhalen om ze naar Duitsland te vervoeren, waarschijnlijk 1 per keer…

Dat gebeurde allemaal in de winter van 2012. We konden ze niet direct planten omdat de vorst al in de grond zat. We hebben ze dus een paar maanden bij het raam in de schuur gezet om te overwinteren. Maar vandaag – 14 april – gaan we ze planten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/