Terug naar overzicht Terug naar overzicht

Terugblik: de zomer van 2016

27 september 2016

De derde zomer in de Carol Klein tuin. De tuin ontwikkelt zich. Onmerkbaar eigenlijk, maar foto’s vertellen hoe hard alles groeit. Kijk maar eens naar de wilgen in 2014 en dan nu! Het worden al flinke jongens die in de loop van de zomer het beeld van de tuin bepalen. Onze eigen kweek bamboes: Bisetti en Aureosulcata, ze bieden schaduw en scheppen intimiteit.

We hebben de ‘boemarang-border’ afgemaakt en een nieuwe border aangelegd: de ‘zomerborder’. We hebben meer dan 100 nieuwe planten een plekje gegeven. Die zijn geweldig aangeslagen. Nog niet allemaal overtuigend in bloei, zoals de Achillea, maar er is er geen een die het loodje heeft gelegd. Bedankt Directplant!

De kas heeft ons dit jaar ook van de eerste druiven – heerlijk zoet en pitloos, tomaten en pepers voorzien. Ruud heeft van de tomaten meerdere keren een heerlijke tomatensoep gebrouwen. Wat is er nu leuker dan eten van eigen grond?

Wat ook een enorm succes was dit jaar waren de Dahlia’s die we in de volle grond hebben gezet na ze in de kas te hebben voorgetrokken: de Bishop of Llandaff. Wat een prachtige rode bloemenzee heeft dat opgeleverd tegen een rood-paarse achtergrond verzorgd door de Cotinus coggygria.

We zijn deze zomer vaker dan in elk voorafgaand jaar in de tuin geweest. Daar werkte het weer aanvankelijk niet erg aan mee. Het was geen denderend zomerweer maar uit de wind en in een zonnetje was het prima uit te houden. Niettemin is de zomer met een geweldig crescendo afgesloten. Enorme warme dagen, soms gewoon te heet, waarbij we dankbaar van ons in 2015 aangelegde schaduwterras gebruik konden maken. Helaas hebben we nu aan het eind van dit seizoen wel een grandioos watertekort. De grond vertoont flinke scheuren en het gras is op sommige plaatsen vervangen door stoffig stro. We hebben dan ook voor de tweede keer in onze Eifeltuin carrière gebruik moeten maken van grondwater uit onze stokoude waterput. Kraakhelder en koud water.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/