Uitgelicht: Arundo Donax (Pijlriet)
4 oktober 2016Wij gaan reeds 20 jaar tijdens vakanties naar de Zuid Franse Gard. Dit is volgens ons een van de mooiste departementen, door het overweldigende natuurschoon. De laatste jaren viel ons daar een bepaalde plant op, die een beetje het midden houdt tussen bamboe en siergras: Arundo Donax (Pijlriet). Wij dachten altijd dat deze het uitsluitend in een subtropisch klimaat deed, totdat we hem afgelopen weekend bij Geschwind (ons plaatselijke plantencentrum) ontdekten, nota bene in de aanbieding. En voor zo weinig geld, dat we dachten daar geen buil aan te kunnen vallen. Dus hebben we er drie gekocht en deze op verschillende plekken in de Carol Klein tuin geplant. We zijn benieuwd hoe-ie de winter doorstaat…
Wikipedia over Arundo Donax:
Pijlriet (Arundo donax) is een op riet lijkende, vaste plant, die behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). De soort kan een dicht tapijt vormen.
De plant wordt tot zes meter hoog, maar kan onder zeer goede groeiomstandigheden meer dan tien meter hoog worden. Pijlriet plant zich hoofdzakelijk vegetatief voort door de vorming van wortelstokken. Ook afgebroken stengelstukjes met ten minste nog één knoop wortelen makkelijk. De holle stengels zijn 2-3 cm dik en bevatten veel silicium. De grijsgroene bladeren zijn 30-60 cm lang en 2-6 cm breed.
Pijlriet bloeit in de nazomer met 40-60 cm lange pluimen. Het zaad is meestal niet kiemkrachtig.
Gebruik
Pijlriet wordt al duizenden jaren geteeld in Azië, Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De oude Egyptenaren wikkelden hun doden in de bladeren van pijlriet. De stengels werden gebruikt voor vishengels, wandelstokken en papier. Het stond bekend als Spaans Riet. Later is hierover naamsverwarring ontstaan toen ook de rotan uit Oost-Indië met deze naam werd aangeduid.
Muziekinstrumenten
Stukjes stengel worden gebruikt bij bepaalde muziekinstrumenten, zoals de hobo, klarinet, fagot en saxofoon (rietblazers). Het blazen langs (een klein stukje van) het riet zorgt ervoor dat het riet gaat trillen, waardoor er geluid ontstaat. In het midden oosten wordt de plant gebruikt als fluit, ney genoemd. Er is bewijs dat dit instrument minstens 4500 jaar geleden gebruikt werd, waardoor het een van de oudste instrumenten is dat nu nog steeds wordt gebruikt. Het instrument wordt hoofdzakelijk in het voormalige Perzische Rijk bespeeld.
Geef een reactie