Terug naar overzicht Terug naar overzicht

Uitgelicht: Cosmos atrosanguineus

1 september 2016

Cosmos atrosanguineus is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant was endemisch in Mexico, waar de soort sinds 1902 in het wild zou zijn uitgestorven. De soort is in 1860 in cultuur geïntroduceerd. Alle planten die in Europa en Noord-Amerika in cultuur zijn, zouden één enkele kloon vertegenwoordigen die alleen door vegetatieve vermeerdering kan worden voortgeplant.

Het is een kruidachtige, vaste plant die 40-60 cm hoog wordt. Hij heeft vlezige wortelknollen. De bladeren zijn 7-15 cm lang, samengesteld met deelblaadjes van 2-5 cm lang. De bloemen groeien in een 3-4,5 cm brede, donkerrode tot kastanjebruine bloeiwijze, met een ring van zes tot tien (meestal acht) straalbloemen en een centrum van buisbloemen. Deze laatste geven een lichte geur af die aan vanilline doet denken. In de loop van de dag neemt deze geur in intensiteit toe.

Cultivatie en gebruik
De enige, overlevende kloon is een populaire tuinplant, die wordt gekweekt voor zijn opvallende bloemen. Omdat de plant niet zelfbestuivend is, worden er geen levensvatbare zaden geproduceerd. Hierdoor kan de plant alleen vermeerderd worden door het afnemen van de wortelknolletjes.

De plant kan in de halfschaduw of in de volle zon groeien. Hij bloeit van het midden tot het einde van de zomer. Omdat de plant vorstgevoelig is, moeten de wortelknolletjes in gematigde klimaten opgegraven worden en vorstvrij worden overwinterd. (Wikipedia)

Chocoladebloemen
Wij hebben in onze tuin een zestal exemplaren Cosmos atrosanguineus. Wij noemen ze Chocoladebloemen. Zo verkocht ons plaatselijke plantencentrum Geschwind ze. En inderdaad ruiken ze bij warm weer zeer sterk naar (goedkope) chocolade. Zo’n geur van paaseitjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/