Terug naar overzicht Terug naar overzicht

Uitgelicht: Monarda

17 augustus 2016

Bergamotkruid of Monarda is een van oorsprong Amerikaans plantengeslacht uit de familie van de lipbloemigen. Tot het geslacht Monarda horen zeker 17 verschillende soorten, waaronder Monarda citriodora, Monarda didyma, Monarda fistulosa en Monarda menthilofia. Het blad is sterk aromatisch, en vooral bij Monarda fistulosa doet de geur denken aan de citrusvrucht bergamot. De wetenschappelijke benaming is een verwijzing naar Nicolas Monardes, een Spaanse arts die in de 16e eeuw een boek publiceerde over geneeskrachtige planten uit de Nieuwe Wereld. Het kruid kent verschillende culinaire en medicinale toepassingen en is in Europa winterhard. (Wikipedia).

Monarda bloeit van juli t/m augustus en kan 1 tot 1,5 meter hoog worden. Monarda verspreidt bij aanraken van het blad een sterke aromatische geur. Earl Grey-thee wordt gearomatiseerd met Monarda.

Wij hebben in onze tuin twee groepen Monarda, één in de rode border en één in de zomerborder. We kozen voor de variant ‘Gardenview Scarlet’, zowel om de prachtige rode kleur als om het feit dat deze variant van alle soorten de minste last heeft van meeldauw.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/